pondělí 9. prosince 2013

Proč diety nefungují?

Článek o tom, proč diety nefungují a když zhubnete a začnete se stravovat jako dříve, kila se vám vrátí - a někdy i kila navíc, tzv. jojo-efekt.

1) Hladovka
Když nejíte nebo jíte velice málo jídla, tělo přepne na nouzový režim. Začne spalovat méně kalorií a když se pak začneme stravovat normálně, tělo si ukládá spoustu kalorií pro případ, kdybyste zase začali hladovět. A i když sportujete, tělo sice kalorie spálí - ne tuky, ale svaly. Nezapomeňte, že srdce je taky sval. Proto anorektičky mají tak často problémy se srdeční arytmií.
Když člověk hladoví, ve většině případů se pak přejí - a to může být příčinou poruch příjmu potravy, třeba záchvatovitého přejídání.

2) Rajčatová, jablečná, mléčná...
Všechny tyhle diety fungují na stejném principu - jíte jen jednu potraviny anebo dodržujete jídelníček, který obsahuje pořád to samé - ať jsou to jablka, med, nebo mléčná dieta. Vaše tělo nedostává všechny potřebné vitaminy - můžete být unavení, mít bolesti hlavy nebo závratě.

3) Méně než ? kcal
Tyhle diety podporují především lidé trpící poruchami příjmu potravy - za den jíte méně než 1000 kcal a podobně.
Normální člověk za den jí cca 2 000 - 4 500, podle toho jak často sportujete, co děláte za práci apod.
(Kolik kalorií můžete za den přijmout vypočítáte pomocí bazálního metabolismu.)
Pokud váš příjem kalorií zmenšíte, zhubnete, ale nebudou to tuky - bude to voda a svaly. Jakmile začnete zase normálně jíst, všechno naberete zpět + pár dalších kil navíc - tzv. jojo efekt. Tělo si vytváří zásoby pro případ, kdybyste zase začali hladovět. A po dodržování podobných diet můžete spadnout do anorexie nebo bulimie.

Existuje spousta dalších diet, jako je bodová, nebo diety, kde se jí jen bílkoviny apod., ale všechno to je na stejném principu - vaše tělo nedostává všechny vitamíny a minerály a zpomaluje se vám metabolismus.

Jak tedy opravdu zhubnout?

1) Hýbejte se alespoň 3x týdně. Mně hodně pomohla kalanetika - po pár lekcích jsem zhubla, ale ne svaly, ale tuky a navíc mě tolik nebolí záda.

2) Pijte aspoň 2 l vody denně.

3) Jezte zdravě. To neznamená, že už nikdy nesníte nic sladkého - naše tělo potřebuje cukry! Nedostatek sacharidů může vést k hypoglykemii. Ta se projevuje bolestí hlavy, pocitem hladu a později i bezvědomím.

4) Spěte aspoň 8 hodin.

5) Jezte spoustu ovoce a zeleniny.

6) Snídejte - snídaně nastartuje metabolismus.

7) Omezte nezdravé jídlo a nahraďte ho zdravým. Místo brambůrků nebo hranolků si dejte například kaki nebo mango...

8) Nesnažte se zhubnout rychle. Zdravě lze zhubnout maximálně 1 kg za týden.